ליקוט צמחי מאכל ביער בעמק האלה
שערו בנפשכם איזו מיומנות נהדרת תרכשו אם תדעו לזהות את צמחי בר המשמשים למאכל, לצאת להליכה כל בוקר ,ליהנות מפעילות גופנית בטבע, ללקט 2-3 עלים ,פרחים ופירות מכל סוג ,לחזור הביתה ולהכין סלט גדול ועשיר לכל היום, כמה עלים לחליטת תה צמחים, כמה עלי רקפת או חובזה למילוי אורז ובשר וכמה לאידוי והקפצה. ארוחה שלמה מהטבע. טעים, טרי, בריא וחינם.

'אנו הולכות לסדנת ליקוט ביער ! ' הודיעה לי עירית יוגב 'סטודנטית שלי לשעבר , נהורא אורי , מובילה סדנאות ליקוט ביער בעמק האלה, תתכונני, קמים מוקדם…'
כבלוגריות של 'בלומה' ליוויתי את חברתי האגרונומית עירית יוגב למפגשים בהם משתתפים בוגרי הקורסים שלה. עירית היא מן המרצות הוותיקות והמוערכות בארץ למקצועות בוטניקה והכרת צמחי הנוי בפקולטות לאדריכלות נוף במספר מכללות בארץ . בתור מי שהייתה תלמידתה ומהיכרות עם סטודנטים שלה בעבר ובהווה הם תמיד מרעיפים עליה שבחים וחיבוקים ,'מורה לחיים' קראו לה לא אחת ואכן גם במפגש הליקוט נהורא סיפרה איך עירית 'הדביקה' אותה באהבתה לעולם הבוטני.
מעצבי גינות וגננים מכירים צמחי נוי רבים אך פחות מכירים את צמחי הבר. נהורא בחרה להתמחות דווקא בצמחי בר למאכל והיא כיום מלקטת ומדריכת מיומנויות קדומות ב'רוח היער' . זיהוי צמחים לליקוט אינו משימה לסדנא קצרה בת כמה שעות, לפני שאעז לנשנש עלה אני רוצה להיות בטוחה שהוא אכן מתאים למאכל. בחודש פברואר ליקטנו בעיקר עלים אבל בקורס השנתי מלקטים כל פעם חלקים אחרים של הצמח לפי עונות השנה ושלבי הגידול של הצמח מהסתיו עד סוף האביב – עלים, גבעולים, פרחים, פירות וזרעים. לכל עונה יש את המתנות שלה. למטייל הפשוט העלים הצעירים נראים כולם אותו דבר. אבל עם הזמן , ממפגש למפגש נותנים בהם סימנים.

נהורא מחזיקה פרחי קלנדולה שליקטנו לצורך הכנת תכשיר רפואי לטיפול בעור
המפגשים הם סוג של אתנחתא בטבע, הפוגה מקצב החיים המאפשרת הקשבה לקולות היער ולריח האדמה. הם מתקיימים אחת לחודש ואורכים כ 5 שעות במהלכן, משוטטים ביער, לומדים לזהות ולהבדיל בין הצמחים, מלקטים, מבשלים ,חותכים ומכינים ארוחה מלאה מהטבע.
המלקטים קוטפים את עלי הבייבי הרעננים והקטנים של הצמח, עוד כשהצמח צעיר ולפני הפריחה שלו דבר המקשה על זיהוי הצמח כי צמחים צעירים ללא פריחה דומים מאוד אחד לשני .תהליך הזיהוי עושה שימוש בכל החושים: מישוש- עלה חלק או שעיר, ראיה- צורת העלה ,צבעו ושוליו, ריח וטעם- נהורא האמיצה נוגסת בכל צמח כחלק מתהליך הזיהוי , זה אולי לא מתאים לכולם…
אחד הדברים החשובים שלומדים כשמלקטים הוא להשאיר כמה שפחות עקבות אחריכם, תמיד לחשוב על הסביבה ועל המחר. משום כך חשוב ללקט בדיוק את הכמות שאתם צורכים ולעשות זאת בצורה שתשאיר לצמחים מספיק עלים ,ענפים, שורשים ,פרחים ופירות להמשך הטמעה וצמיחה. ישנם צמחים הנמצאים בסכנת הכחדה באזורים מסוימים בארץ בשל קטיף יתר או רעייה לא מבוקרת, לדוגמא אזובית פשוטה המשמשת בתבלין הזעתר.
בתמונה מטה נהורא מדגימה איך חושפים ומלקטים שורש מציצת הפקעות של עירית גדולה מבלי לעקור אותה, מכל פרט מלקטים 1-2 שורשים, רק את הצעירים והצהובים . גם פרחי העירית מתוקים להפליא וגם מהם חשוב להשאיר כמה פרחים למאביקים ולדור ההמשך.
בתמונה מטה המשתתפים ממיינים את כל הצמחים שליקטו ומבשלים ארוחה: סלט עשיר, עלים ממולאים אורז וחליטת תה צמחים. צמחים שהפתיעו אותי בטעמם הנפלא: פרסיון גדול (אוכלים את העלים של המטפס), אספרג החורש (גבעולים צעירים), עירית גדולה (פרח ושורש למאכל), חומעה יפה (הזכירה לי חמציצים), עלי וגבעולי רקפות, אזובית פשוטה (זעתר), חרדל לבן (לעלים יש חריפות שמזכירה טרגון), כרסמנו עלי גדילן וברקן ועוד. קטפנו גם פרחי קלנדולה (צפורני חתול) ליצירת קרם לטיפול בקשת רחבה של נגעי עור.
רבים מהצמחים שפגשנו ביער בעמק האלה ניתן למצוא בערוגות ליד הבית . בנוסף, בערים רבות נשתלו לרווחת התושבים צמחי תועלת כגון: עצי הדר, פיטנגו, קריסה, פיג'ואה תרבותית (גם הפרח טעים), חרוב, רימון, ורדים, וכמובן עשבי תיבול רבים כגון רוזמרין וגרניום לימוני, ער אציל (דפנה) ,כובע נזיר, עלי רקפת ועוד.
תופתעו לגלות כמה צמחים בהם אנו משתמשים בגינת הנוי משמשים גם למאכל – בבלומה תוכלו להכיר רבים מצמחי המאכל. בצפייה בפרטי הצמח ,בלשונית 'מידע נוסף' חפשו את השדה: 'האיבר האכיל בצמח' או 'שימושים נפוצים למאכל ולרפואה' היכנסו לקישור הבא
חוץ מקורס הליקוט השנתי, נהורא מעבירה קורס במיומנויות קדומות: קליעה, גילוף, גששות, הדלקת אש בלי גפרורים, הכנת כלים מבוץ, אריגה, שזירה והרבה הקשבה ומודעות לטבע: "חשוב לי מאד שהליקוט יהיה קשור לעולם הטבע שסביבנו. בליקוט אנחנו מתמקדים בצומח, אבל חיים שלמים רוחשים סביבנו- ציפורים, זוחלים, חרקים, יונקים גדולים וקטנים שכולם חיים כאן ויש עושר כל כך גדול והמגוון עצום. חשוב שנשמור על האיזון וההרמוניה של החיים ביחד בטבע. היציאה לטבע פותחת בפנינו הזדמנות ללמידה של מיומנויות קדומות אשר בעבר אפשרו לנו לשרוד במקומות מרוחקים מציביליזציה , מיומנויות כגון- לקלוע סלים, לארוג מחצלות, לגלף כלים מעץ, לשזור חבלים, להקים מחסות מהגשם, לעקוב אחרי עקבות בע"ח ולצאת למסעות מרתקים בעקבות החי, הצומח והשימושים השונים בו בכל מקום בארץ. אני רוצה שאנשים ירגישו בבית בטבע."
ואכן חוויית הליקוט מהנה ואסתטית יותר עם השימוש בסלים וסלסלות שקלעתם בעצמכם מענפים שונים שנאספו ביער:
נהורא אורי מדריכת סדנאות ליקוט ומיומנויות קדומות ב'רוח היער' 052-5675455