צמחי מאכל ותיבול בגינה ברחוב אנגל 39 כפר סבא
* ניתן לצפיה בטאבלט או במסך מחשב. אתר זה אינו תומך במסכי טלפונים סלולרים *

שלום חברים,
בשבועות האחרונים החלנו בתהליך של חידוש ושיפור הגינון בחצרות בניין אנגל 39 . כידוע לכם רוב הגינון הציבורי של המתחם 'נופל' בתחום השטח של בניין 39 ולכן נדרשה שתילה נרחבת ב: ערוגות הכניסה, סביב המדשאה, ערוגות מוגבהות ליד שביל הכניסה, שטח גינון מצפון לבניין-לאורך הכביש והטרסות . אזור החניה הצפוני והערוגה שילד המדרגות.
בכל המרחבים האלה שתלנו עצים ,שיחים ומטפסים צעירים ולכן רק בעוד כשנה נתחיל לראות את השינוי המשמעותי .
בחניון הצפוני שתלנו גינת תבלינים לשימוש הדיירים (מסומנת באדום במפה) . השתילים עדין צעירים וצריך לתת להם להיקלט אבל עוד מעט נוכל כולנו לקטוף תבלינים ישירות מהגינה לחליטת תה, לתיבול סלטים ,תבשילים ,מאפים ועוד. בכל מקרה יש לשטוף את הצמח היטב לפני שאוכלים אותו.
אם מישהו מהדיירים מעוניין להוסיף עוד צמחי מאכל לגינה הוא/היא כמובן מוזמנים להוסיף, בתאום מראש על מנת שנוכל לתכנן צנרת טפטוף ומיקום מתאים.
לפניכם מפת התמצאות של כל צמחי המאכל אשר בגינה שלנו. בגינת התבלינים נעצנו שלטים קטנים עם שם הצמח ואיזה חלק אכיל בו:
להלן רשימת הצמחים שבגן והשימושים שלהם, תוכלו לקרא עליהם ביתר פירוט באתר זה ע"י הקלקה על שם הצמח:
מיקום בגינת התבלינים(כאמור ליד כל צמח יש שילוט מנחה):
- גרניום לימוני – עלים לחליטת תה
- טימין לימוני – עלים לסלטים, רטבים ואפיה
- לואיזה -עלים לחליטת תה
- למון גראס – עלים לחליטת תה, להוספת טעם לימוני למים קרים, לתיבול רטבים ובישולים
- מרווה רפואית – מצוין לתה ונגד התקררות והעלים משמשים כתבלין למיני בישולים שונים.
- נענע – עלים לחליטת תה, לתיבול סלטים ורטבים
- פג'ואה תרבותית – פרחים ופרי. את החלק הלבן של הפרח (עלי הכותרת) אפשר וטעים לאכול. טעמם מתוק כטעם הפרי. כאשר הפירות מבשילים הם נושרים וזה העת לאכלם.
- פיטנגו – פרי כתום-אדום בשל
- קריסה גדולת פרי – הפרי ענבה גדולה כמו שזיף. מכאן שמו העממי של הצמח – שזיף נטל . הפרי מבשיל בתחילת הקיץ והופך לאדום ורך ואז הוא אכיל וטעים.
לפי המיקום במפה מעלה:
- עץ הדר הלימון – גם המיץ וגם הקליפה אכילים ומשמשים את האדם למאכל ולרפואה. העץ ממוקם בטרסה העליונה ולכן באחריות משפ' צורף לקטוף את הלימונים – נא לא לטפס לשם.
- רוזמרין – העלים וגם הפרחים אכילים ומשמשים לתיבול .הפרחים של שיח הרוזמרין הם בעלי ניחוח עדין יותר מאשר העלים שטעמם תוקפני מעט, ולכן ניתן לשלב אותם במטבח כשרוצים לתת טעם רוזמרין שאינו משתלט על המנה. מתאים בעיקר לבשר טלה, לדגים ולירקות אפויים. יפה לפזר את הפרחים הסגלגלים מעל מרקים וסלטים ובמיוחד על פיצות.
- לבנדר (אזוביון) – העלים ריחניים במילול ומשמשים כתבלין למאכל. עלי הכותרת הסגולים של פרחי הלבנדר משמשים להעשרת רטבים ויכולים להתווסף לקישוט ותיבול חמאה וממרחי גבינה למיניהם. שימושם הנפוץ ביותר הוא לתיבול גלידות, סורבטים עוגיות ואפילו בשר. הפרחים הסגולים לאחר יבושם מפיצים ריח נעים ומשמשים כמרחיקי עש בארונות ומפיצי ריח.
כללי קטיף בגינת התבלינים:
- יש לקטוף עלים מצמחים שיש להם הרבה עלים. צמח עם מעט עלים זקוק להם על מנת להמשיך ולייצר עוד עלים ולכן אם תקטפו את מעט העלים שנותרו לו הוא ימות.
- אנא השתמשו במספרים על מנת לגזום מהצמח. תלישה עלולה לעקור את הצמח מהאדמה או לפצוע אותו קשות.
- אנא שימוש לב לא לדרוך על צמחים אחרים בזמן שאתם מנסים להגיע לצמח הרצוי..
- הגנן התבקש לא לרסס את הצמחים בחומרים כימים או מזיקים. עם זאת השימוש בצמחים לאכילה הוא על אחריות המשתמש ולשיקול דעתו.
אם יש שאלות / בקשות ניתן לכתוב טוקבקים במסמך זה למטה.
תהנו 🙂
טלי להב