
טיפוס: שרוע, עשבוני
מאפיין צימוח: שרוע פתוח זוחל
תאור
עשבוני רב שנתי ירוק-עד ,אכיל ולו ריח וטעם טוב ואופייני. נענע היא מעשבי התבלין הידועים והפופולריים וככזו מגדלים אותה לרוב בשביל העלים הריחניים והטעימים שלה. בשימוש בייתי משמש בעיקר לחליטת תה ולתיבול סלטים. ניתן אף לייבש את העלים -נענע יבשה עשירה במגנזיום. בארץ גדלים בר ,בבתי גידול לחים ,4 מינים של נענע . כולם אכילים ויכולים לשמש כעשבי תבלין ובעלי ריח וטעם אופייניים לנענע .גובהם נע בין 40-90 ס"מ, העלים לרוב מאורכים בגודל קטן עד בינוני (חלקים, מקומטים או פלומתיים – לפי הזן).צורת הצימוח של הגיבעול משתנה בין הזנים מזקוף ומעוצה למחצה ועד רך ועשבוני.
לנענע פריחה נחמדה במשך כל הקיץ (יוני -אוק') ,בצורת תפרחת חרוטית או כדורית בצבעי לבן או ורוד בהיר או לילך (תלוי בזן) המזמינה מאביקים כגון פרפרים ודבורים, כאשר הצמח כמעט מגיע לפריחה טעמו והארומה שלו הם בשיא ולכן, אם מגדלים אותו בשביל העלים והריח ,כדאי לקטום את הפריחה על מנת לעודד ולעבות את צימוח העלים ולהאריך את משך הריח והטעם.
שורשי הנענע גדלים ומתרחבים באמצעות קנה שורש ושלוחות ,גבעולים שיגעו בקרקע ישרישו לאורך זמן. הצימוח מהיר ושתלטן בעיקר בעונה החמה (בחורף היא דלילה יותר) ולכן כדאי לשתול במיכל רחב או בערוגה תחומה. צמחים אחרים שישתלו באותו מיכל לרוב לא יסבלו או יעצרו צמיחה. כאשר מערכת השורשים ממלאת את כל המיכל ניתן להוציא ולבצע חלוקה ושתילה מחדש מצע חדש.
צמחי הנענע מעדיפים לגדול באדמה קלה ,דשנה ומנוקזת באזורים לחים ומוצלים חלקית, למרות זאת ניתן לגדל את צמחי הנענע בכל תנאי שטח. במידה וצמחי הנענע גדלים בשמש מלאה יש להקפיד על השקיה סדירה בקיץ וקרקע לחה. קטיף העלים מעודד צימוח אבל כדאי לשים לב שלא לגזום למעלה משליש מהצמח, כדי לאפשר לו לגדול מחדש. הנענע הוא צמח עמיד לשרב ולקרה אך רגיש למליחות ולחוסר ניקוז. לכן מומלץ לשטוף את הצלחת ממלחים או להגביה את העציץ מעל הצלחת שמתחתיו .בגינה ניתן גם להשקות במי מזגנים.
למה דווקא אני?
עשב תבלין הפופולרי ביותר
קצב צימוח: מהיר